perjantai 4. heinäkuuta 2014

Swakopmunder – kenkien namibialainen samppanja

Veldskoen on eteläafrikkalaista perua oleva, desert bootia muistuttava kenkä, kenties sen esikuvakin. Nimi ei ole kovin moniselitteinen, sillä veld=nahka (yleensä kudu-antiloopin), skoen=kenkä. Tosin voi se "veld" viitata myös pusikkoonkin. Buurit nyysivät idean Khoisan-kansojen jalkineista ja malli levisi myös (nykyiseen) Namibiaan.

Kengän etuja ovat sen kestävyys ja keveys sekä yksinkertainen rakenne. Perinteisesti veldskoenit – tai velliet – valmistetaan ilman niittejä tai nauloja. Jokamiehenmallissa pohjan materiaalina voi olla esimerkiksi autonrengas. Enpä olisi koskaan uskonut joutuvani African Hunter -sivustolle, mutta sieltä nyt kuitenkin opin, että veldskoenit ovat äänettöminä myös oivia metsästyskenkiä. Muistan tämän, kun seuraavan kerran lähden leijonajahtiin.

Swakopmunderit Kirkkonummen aavikolla
Isäni vietti pitkän pätkän lapsuudestaan (nykyisessä) Namibiassa ja tuntee jalkineen nimellä swakopmunder. Swakopmund on kaupunki, jossa näitä kenkiä tehdään, ei tosin ainoa, ja sieltä on myös kuvan pari – ei kuitenkaan siltä ensimmäiseltä reissulta, vaan muistelomatkalta tämän vuosituhannen alusta. Swakopmund on myös kaupunki, jossa ei juuri koskaan sada – paitsi joskus silloin kun jalkaan laittaa swakopmunderit, kertoi isäni. Arvannette, että muusta loistavuudestaan huolimatta swakopmunderit eivät juurikaan kestä vettä.

Perhehistoriamme metropolit
Koska isäni ei edes lapsena osannut suhtautua kenkiin niiden vaatimalla vakavuudella, ei hän selvittänyt nimitysten Veldskoen ja Swakopmunder eroa. Itse uskon kysymyksessä olevan samantyyppinen jako kuin samppanjan ja kuohuviinin välillä: swakopmunderit ovat Swakopmundissa valmistettuja veldskoeneja. Ja luonnollisesti muita Veldskoeneita huomattavasti parempia, onhan isällänikin sellaiset.

Veldskoeneja African Leather Creationsin valikoimasta

Brother Vellies on toinen perinteikäs veldskoen-valmistaja, jonka kaikki mallit tosin eivät ole täysin tradition mukaisia – ja hyvä niin! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...