maanantai 7. heinäkuuta 2014

Suuri venytystesti

Kummat kengät on venyttänyt kenkiä ennenkin. Turbopohkeeni saatiin kuin saatiinkin mahtumaan Parikan saappaisiin erinäisten venytystoimenpiteiden jälkeen. Nyt venytystestiin päätyivät John Fluevogin Angelat, jotka kaikessa kauneudessaan on aikas kapeat. Ja ollaanpa nyt rehellisiä, nämä on ehkäpä myös 1/2 numeroa liian pienet.

Koska edellinen venytyssessio tuotti niin loistavia tuloksia, päätin turvautua jälleen jokatytön parhaaseen ystävään googleen, joka tarjoilee runsaasti vinkkejä omatoimiseen kengän venytykseen.

Kikka 1: Tepastele kengissä villasukissa
Tämä ei ehkä kuitenkaan ole se tyylitietoisimman yhdistelmä.


Kikka 2: Lämmitä kengät saunassa -> siirry takasin kikkaan 1
Tuskin John näitä kenkiä suunnitellessaan osasi odottaa tätä.


Kikka 3: Puhalla föönillä kriittiset kohdat kuumiksi -> siirry takaisin kikkaan 1 ja anna kenkien viilentyä jalassa koko ajan tepastellen (villasukissa tietty).
Jokseenkin sama kuin tulos saunassa lämmitys. Nopeampi tosin.
Sopii niille joilla ei ole saunaa käytössään.

Näiden kikkojen jälkeen totesin kengissä selkeää venymää. Jopa niin paljon, että rohkaistuin lähtemään niillä töihin. MEGAFAIL. Onneksi työpaikalla on suhteellisen runsas valikoima vaihtokenkiä, joilla epäonnistunut kengänvenyttäjä voi tepastella kotiin ja jatkaa nöyrästi venytysharjoituksia.

Kikka 4: Tepastele kengissä märissä villasukissa
Kyllä. Vaihdoin villasukkia ihan teidän iloksenne.
Tämä on muuten ihan julmetun kivuliasta. Siirryin alta aikayksikön kikkaan nro 5.

Kikka 5: Käske puolisosi tepastella kengillä märissä villasukissa puolestasi
Tämä kohta vaatii luonnollisesti sen, että olette valinneet puolisonne oikein,
ja että teillä on juuri sopiva 1/2 numeron ero kengännumerossa.

Kikka 6: Tunge kengät täyteen märkää sanomalehteä ja anna niiden kuivua
Koska reppanoita ei ole vielä kidutettu tarpeeksi,
jäi ne yöksi keittiönpöydälle venytykseen.

Kikka 7: Osta suutarilta nahanvenytysmömmöä ja suuren suuret lepolestit
Ruiskuta nahanvenytysmömmöä kenkään ja iske lepolesti perään. Voit myös tepastella kengissä villasukissa.  Kuvaa ei ole, koska en tajunnut sellaista ottaa. Näytti kuitenkin aika samalle kuin tuo edellinen.

Tässä vaiheessa harjoituksia totesin, että kengät on todellakin "sisäänajettu". Nahanvenytysmömmö yhdistettynä villasukkiin on toimiva konsepti varsinkin uusille kengille ennen ensimmäistä virallista käyttöä. Innostuin tästä niin, että tein mömmö-villasukka -temput muutamille uusille kesäkengille jotka ovat odottaneet sopivampia säitä saapuviksi.

Mutta takaisin asiaan. Vaikka Angeloiden nahka oli selkeästi pehmentynyt, ja leveys alkoi olla oikein oiva, otti ylipitkä etuvarpaani vielä kiinni kenkien kärkiin.


Kikka 8: Vie kengät suutariin
Vaikka tämä kohta tekeekin teeseitsenaisen itsetunnolleni kipeää, niin loppujen lopuksi vien kengät suutariin. Suutari ei ollut toiveikas. Kenkiä pystyy kuulemma jonkin verran venyttämään, mutta ei kauheasti. Koska suutarin mukaan kyseessä on laadukas nahkakenkä, on Angeloissa kärjessä sekä kannassa vahvikkeet, jotta kenkä eläisi pitkän elämän. Sinänsä kiva kuulla, että olen ostanut laatua, mutta toiveita venymisestä ei suutarin puheet tuoneet.


Haettuani kengät vihdoin ja viimein suutarista, ne tuntuivat ehdottomasti paremmilta jalassa. Suutarin venytys yhdistettynä kotikikkoihin tuotti tuloksen jossa nahka on selkeästi pehmentynyt ja kenkä on selkeästi lopullisesti "ajettu sisään".

Summasummarum. Tänään yhdessä Angelan kanssa vietetyn päivän jälkeen en voi muuta kuin todeta, että pienet ovat. Yhä. Omaan kreikkalaisen jalan, joten etuvarvas ei vaan mahdu mukaan näihin kenkiin. Surullista mutta totta. Nämä siis löytynevät Hupsiksesta heti kun surutyö on saatu päätökseen.

Lopuksi vielä muita vinkkejä joihin en kuitenkaan turvautunut:
- Työnnä kenkään iso kuorittu peruna. Jätä pottu kenkään yöksi.

- Täytä kenkä kaurahiutaleilla ja kaada päälle vettä. Anna vaikuttaa yön yli. Putsaa popo ja kävele kengät kuiviksi.

- Täytä kengänkokoinen muovipussi vedellä ja asettele se kenkään. Pakasta koko komeus yön yli. Aamulla ota kengät pakkasesta ja anna sulaa kahvinkeiton ajan. Poista pussi ja kävele kengät lämpimiksi.

- Kostuta kenkä alkoholi-vesisekoituksella (50-50), venytä nahkaa käsin ja kävele kengillä.

- Mene kengät jalassa suihkuun. Anna kuivua jalassa.

- Tee kuten normaalit ihmiset. Osta vaan oikean kokoisia kenkiä.

Muita huomioita venytykseen:
Samoin vielä mainittakoon, että Angela on nahkakenkä, joten otin suhteellisen ronskin lähestymistavan venytykseen. Jos kyseessä olisi ollut tekoeläimen nahka, en ehkä olisi niitä pamauttanut saunaan tai tiukkaan föönaukseen. Näissä kengissä nahka on oikeesti suhteellisen paksua, joten uskoakseni ohuemmissa kengissä homma hoituisi pienemmälläkin työllä ja vähemmillä kikoilla. Kuten suutarikin totesi, leveyteen on selvästi helpompi vaikuttaa kuin pituuteen. Ja silläkin uhalla että toistan itseäni sanon, että vaikka kikat toimivat loistavasti kengän pehmentämiseen ennen käyttöönottoa, ostakaa ihmiset vain oikean kokoisia kenkiä. Oikeesti.

4 kommenttia:

 1. Tekoeläimen nahka! :D

  VastaaPoista
 2. Se on muovia se tekoeläimen nahka ;-)

  Kiitos vinkeistä. Sain vähän tilaa lestiin netistä ostettuihin nahkakenkiin, kun lämmitin kengän sisäpuolta hiustenkuivaajalla ja laitoin kengän jalkaan, jossa oli paksumpi sukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että näistä oli apua, ja tulos parempi kuin itselläni!

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä, toinen kenkä hiukan painaa... Ja pakko saada venymään!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...