sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kohtaamme negapeelon aikuisesti

Kummat kengät on vihdoin vakavastiotettava blogi.

Pitkään ihmettelimme, notta missä viipyvät ikävät kommentit. Kaikki suositut blogit kun kuulemma saavat sellaisia. Hetken jo ajattelimme, että emme ole niiden arvoisia, mutta sitten onnisti: meidän ihan ensimmäinen negapeelo!

Jaa mikä?

Jos negapeelo olisi kenkä, se olisi jotain tämän kaltaista

Negapeelo on kommentoija, jonka kommentin ainoa sisältö on negaatio ja tapa ilmaista se on peelo. Kyseessä ei ole älykäs kritiikki, vaan ilkeily. Blogeissa on usein valiteltu, miten negapeelokommentointi satuttaa ja vituttaa, mutta me Kummissa kengissä olemme eri mieltä. Miten jotain niin lapsellista voisi mitenkään ottaa henkilökohtaisesti?

Meidän oma negapeelomme ei ollut aivan niin tyylipuhdas kuin olisimme mielestämme ansainneet. Se ei kuitenkaan estänyt viileää ja syvällistä analyysia.Kerrankin teksti, johon sopii Comic Sans!
Kuvan materiaali

Satu: Aika perinteisellä tyylillä toi vetää.
Mia: Totta. Blogin turhuus mainittu, check.
S: Ilmaisu "Yks turhimpia mitä olen ikinä lukenut" on ihan nerokas. Siinä on implisiittisesti mukana myös ratkaisumalli – ei tarvitse erikseen vastata, että sitten ei kannata lukea. That's what I call asiakaspalvelu! 
M: Myös toistosta plussaa! Blogin turhuus esitetään sekä mielipide- että kysymysvariaationa.
S: "Mikä idea tällä blogilla on?" voisi olla ihan vakavissaan esitetty kysymys.
M: Ei, edes negapeelo ei voi olla niin tyhmä. Heikko kielioppi, check.
S: Leimi loukkausyritys, check.
M: Niinpä, loukkausosuus tekee mahalaskun. Negapeelon märinän toki kuuluukin mennä ohi maalin, mutta ikäreferenssi oli melko mielikuvitukseton valinta. Ei oikein koskettanut henkilökohtaisella tasolla. Postmodernimpi lähestymiskulma, esimerkiksi eksistenssin kiistäminen, olisi voinut toimia – tai sitten ikiklassikko tyhmäksi haukkuminen. Tai läskiksi! Läski toimii aina! Ja se olisi ollut tottakin!
S: Tämä saattaa olla vasta aloitteleva peelo, ei olla liian ankaria.
M: Voi se olla ylikunnossakin: liian nolo jopa negapeeloksi. Näistä on vähän paha sanoa.
S: Näennäiset parannusehdotukset puuttuvat kokonaan.
M: Meidän tapauksessamme "hankkikaa tyylitaju" olisi voinut olla sovelias, mutta kyllä vanha kunnon "Hankkikaa elämä" olisi toiminut myös. Ensi kerralla sitten.
S: En oikein ymmärrä tuota "jos oma ei riitä" -lopetusta. Siis mikä ei riitä?
M: Teleskooppivapa? Mittanauha? Green Wingin neljäs tuotantokausi? Loppunälväisy on yksi negapeeloviestien hankalimpia osia, harva pystyy koherenttiin lausesuoritukseen vuosienkaan harjoittelun jälkeen. Tähän mennessä peelo on kirjoittanut jo useita kirjoitusmerkkejä, saattaa kisaväsymyskin painaa. Tässä jokin substantiivi olisi tehnyt terää – tosin tuloksena olisi voinut olla ymmärrettävä lause, mikä taas olisi pilannut kokonaisvaikutelmaa. Mutta jotenkin kuulen korvissani tuon lauseen Arttu Wiskarin laulamana, siitä piste.
S: Tai ehkä se on dada-sanataidetta? Kommentti materialismiin?
M: Taidanpa päätyä kahteen tähteen. Myötähäpeän herättäminen onnistuu hyvin ja kielioppivirheistö on lähellä täydellistä. Ikävä kyllä loukkausosuuden huono sihti karsii kyllä pisteitä. Onneksi ei sentään sortunut syyttelemään meitä monisanaisuudesta!
S: Sehän olisi ollut jo aivan järjetöntä! Minulta kolme tähteä – pitäähän lapsia kuitenkin kannustaa!

Tähdet 
Mia: *****
Satu: *****


MISTÄ TUNNET SÄ NEGAPEELON?

Täydelliseen negapeelokommenttiin sisältyy:
• Huomautus blogin turhuudesta
Järkevä ihminen toki ymmärtää, että vaikka itseään ei kirahvien napanöyhtä tai valtamerialusten penkinpäällyset mitenkään kiinnosta, saattaa se jotakuta muuta kiinnostaa. Tämän selittämiseen negapeelolle ei kuitenkaan kannata tuhlata energiaa – paitsi jos sattuu omaamaan vatipääfetissin.
• Loukkausyritys
Tässä freestyle-osassa punnitaan negapeelon mielikuvitus hänen pyrkiessään pahoittamaan kirjoittajan mielen. Tavallisin ratkaisu on keskittyä ulkonäköön: "Ootpa ruma" on alan klassikko. Yleensä loukkaukset ovat geneerisiä, eivätkä vaadi tutustumista kyseiseen blogiin. Ns. kevytnegapeelot käyttävät vain tätä osuutta kommenteissaan. Yleinen virhe on lähteä todistelemaan, että negapeelo on väärässä ja näin antaa ymmärtää, että kommentillaan olisi jotain merkitystä.
• Kehitysehdotus
"Hanki ammattiapua" ja "Mee salille" ovat tyypillisimpiä, myös morbidimpi "Tapa jo ittes" on kestosuosikki varsinkin nuorison keskuudessa.
• Loppunälväisy
Tämä verhotaan usein rehvakkaasti kohteliaisuuteen, vitsiin tai sanaleikkiin, mikäli peelon kyvyt sellaiseen riittävät, tai vaikka eivät riittäisikään. Loppuunkulunein esimerkki lienee "Ei millään pahalla, muttei hyvälläkään".
• Runsaasti kirjoitus- ja kielioppivirheitä
Jos anonyymi ilkeily on kivointa tekemistä, mitä ihminen vapaa-ajallaan keksii, ei voi olettaa, että aivokapasiteetti riittäisi oikeinkirjoituksen ja lauserakenteiden hallitsemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...