torstai 12. syyskuuta 2013

Kummat kengät matkustaa: Dublin

Dubliniin saapuvalle kenkäturistille on tarjolla tyypillisimmät britteinsaarelaiskenkäketjut, kuten Clark's ja Office, sekä tavaratalojen kohtuullisen laadukkaat kenkäosastot. Leimallista kenkämaailmalle on jännä dikotomia: Kaupoissa on tarjolla on joko hillittyä laadukkuutta tai överiä keinokuitublingblingiä. Kivoja, persoonallisia pikku kenkäputiikkeja ei juuri ole ja paikallisväriäkin saa vähän etsiä.

Korky's – kimalletta ja korkoa aitoon pimatsutyyliin

Korky's on paikallinen pikkuketju, mutta kelttiläistä perinnettä on turha odottaa. Litakopioissa, koroissa ja kiilteessä sen sijaan löytyy ja kaikki tämä upeassa tekonahassa! Kaduilla näkemäni kenkätyyli oli aika lailla hillitympää ja päätäni jäikin vaivaamaan, että kuka näitä täällä oikein käyttää. Olin unohtanut paikallisen bilekulttuurin. Illalla baarialueella myöhäisteinitytöt hoipertelivat kirahvien lailla peräkanaa ja samaa tahtia toinen toistaan lyhyemmissä hameissa ja minimaalisilla käsilaukuilla sateelta pöyheitä kampauksiaan suojaten. Kenkävalikoima oli suoraan Korky'sin hyllystä. Taas yksi missattu felliniläinen kodak moment.

Kukahan tästä kaakusta tupsahtaa?

Brown Thomas – paksumman lompakon matkakohde

Laatu- ja hintajatkumon toisesta päästä löytyy Brown Thomas -tavaratalon kenkäosasto. Louboutin, Miu Miu, Choo, Blahnik, Prada – ne on kaikki täällä. Louboutin-osasto on kohotettu portain, punaisin matoin ja muka-antiikkipylväin niin temppeliksi, että tunsin itseni kerrassaan arvottomaksi Jonkun Suuremman Entiteetin läsnäollessa. Myyjät tehostivat vaikutelmaa ignooraamalla minut täysin, mikä on ehkä ihan hyvä – muuten olisi saattanut tulla tarve todistaa että tokihan minulla on Louboutinin irtopohjalliseen varaa, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa.


Erilaisia luputtimia

Brian Atwoodin duunaripopoja

Edes melkein paikallisen suunnittelijan etsintää, epäonnistunut yritys

Aloitin paikallisvärin etsinnän Googlesta, joka paljasti dublinilaisen Nina Diviton mainioita korkokenkiä. Ikävä kyllä toiminta on tällä hetkellä jäissä Diviton vakavan sairauden takia. Kenkiä voi silti ihastella teorian tasolla:

Tuskin pystyisin näillä kävelemään, mutta takanreunukselle laittaisin mielelläni

Edes melkein paikallisen suunnittelijan etsintää, onnistunut yritys

Jatkoin etsintää paikallisesta design-keskittymästä Powerscourt Town Centrestä, varsin lystikkäästä ja monikahvilaisesta sisäpihan ympärille rakentuneesta kotoisasta ostoskeskuksesta. Yläkerran Design Centressä oli kyllä muutama hieno kenkäpari, mutta niiden suunnittelija ei ollut oman kylän poikia/tyttöjä. Sain kuitenkin neuvon mennä Project 51:een, jossa paikallisemmat suunnittelijat myyvät tuotteitaan. Siellä törmyytin suoraan vähän erilaisiin brogue-tyyppisin kenkiin, joiden pohjassa luki Tutty's.

Ei niin tavalliset broguet
Vuodesta 1946 toimineen perheyrityksen tämänhetkinen johtaja on jo kolmas Tutty. Yritys on erikoistunut brogue-tyyppisiin kenkiin, jotka tehdään käsityönä tilaajan toiveiden mukaan – myös epäkonventionaaleista materiaaleista. Vanhoihin irlantilaisiin/skotlantilaisiin maastokenkiin pohjautuvia brogue-kenkiä pidetään nykyään hillityn herrasmiehen/-naisen kenkinä, mutta Tutty'sillä otetaan hullutkin ehdotukset riemulla vastaan. Toiveiden toteuttamiseen on hyvät valmiudet, sillä eräs aiemmista Tuttyistä oli intohimoinen nahkojen kerääjä ja firman varasto pullistelee edelleen materiaaleja kaikissa näkyvän spektrin sävyissä.

Tarkkaan ottaen Tutty's ei ole dublinilainen yritys, vaan se sijaitsee paikallisella Ypäjällä, Kildaressa. Hevosten vahva läsnäolo on vaikuttanut siihen, että firma tekee myös ratsastusaappaita. Sellaiset voi onneksi tilata, vaikkei ratsastus kiinnostaisi lainkaan – kulissihevosta ei tarvitse ottaa mukaan ostoksille.

Monikäyttökengät ratsastukseen ja juhlatilaisuuksiin

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...