torstai 23. toukokuuta 2013

Kenkämaniani kivijalka

Ennen minäkin olin melko normaali.

Sitten  eräänä kauniina kevätpäivänä kesken maailmanpolitiikkaa, ydinfysiikkaa ja Merleau-Pontya käsittelevän normikeskustelun kenkäsyväkurkkuni neiti S mainitsi, että sellaisella tyypillä kuin John Fluevog on muuten ihan kivoja kenkiä.

"Ihan kivoja", sanoi hän.

Seurasi googlaus, katkeruus ja välitön ostopaniikki. Miksi kukaan ei ollut aiemmin kertonut! Miksei visani ole rajaton kuin ihmisen toivo?

"Ihan kivoja" – vuosisadan vähättely.


John... Flushflösh... ?

Kanadalainen kenkäsuunnittelija John Fluevog aloitti uransa 70-luvulla ja se näkyy vieläkin. Fluevogin kömpelönkauniit, suoraan sarjakuvista tempaistun näköiset kengät eivät noudata klassista kenkäestetiikkaa, vaan tursuavat värejä, erikoisia muotoja ja ovat muutenkin sen verran mielikuvituksellisia, että ainakaan täällä peräpohjoisen ytimessä samanlaisia tuskin tulee vastaan. Suurin osa väestöstä lienee siitä onnellisia.

Todennäköisesti  tunnetuin malli on julkkisten jaloissa viihtynyt Munster (ah, muistatkos vielä Dee-liten Lady Miss Kierin ja Groove is in the Heartin?) joka

[Kirjoittaja käy vimeossa verestämässä muistojaan]

on tupsahdellut esiin eri kuoseissa 90-luvulta lähtien.Se, ken julkkiksista kiksinsä saa, hekumoikoon silläkin, että juoruja liikkuu Fluevogin kengistä ja nimistä kuten Madonna, Marilyn Manson, Jack White ja Alice Cooper. Noin muutaman mainitakseni.

Munstereiden lisäksi muita omaa silmääni innoittavia kokoelman helmiä ovat:


Miracles-sarjan Lourdes

Operetta-sarjan Malibran


Listen up Hepburn


Soprano Hildegard ja ja Operetta Mirella

Ja kyllähän nämä Prepares Guidetkin kaikessa pinkkeydessään ovat aika ihkut

Mutta erityisesti minuun vetosivat nämä. Velazquesit. Ja ne myös ostin.

Minun Velazquesit!

Ehkä ostin toisenkin parin Fluevogeja.
Saatoin ostaa kolmannenkin.
Neljännen parin ostin käytettynä eli lähes ilmainen oli se.
Viides on postissa.
Kaurapuuro on aliarvostettu elintarvike.


Kannattiko törsäys?

Minähän en yleensä kohahduta miesväestöä, mutta silloinen lähibaristakin kiljahti käskemättä Velazquesit nähtyään jotain epämääräisen uuhotmama-tyyppistä. Uskon falsettiin kohonneeseen ja finessirikkaaseen tyyliarvioonsa, koska sillä on niin kivat housut itsellään. Olen puhunut (huonoa) ruotsia mikrofoniin nämä kengät jalassa ja on pelkästään niiden tuoman itsevarmuuden ansiota, etten kuollut häpeästä siihen paikkaan. Saappaat ovat myös erityisen mukavat, niissä taitaa olla jokin päkiäpehmustekin. Ei tehnyt mieli ottaa pois edes nukkumaan mennessä ja suihkussakin oli vähän siinä ja siinä.

Miracle Cana -avokkaat olivat korkeudestaan huolimatta varsin käveltävät, siitäkin käyttäjävirheestä huolimatta, että tilasin säästöpuuskassa numeroa liian ison parin. Vinkkinä: Tämä pari on nyt myynnissä Facebookin Kenkäkirppis Hupsiksessa jollekin 41-kokoiselle varsin kohtuulliseen hintaan.Musta peruskenkä with a twist
Miracle Fatimat jalassa en lähde vaellukselle vuoristoon, mutta kaaren tukevuuden ansiosta jalkani kestää tuskitta hyvän tovin juhlakäytössä. Väri on viininpunaisempi kuin promokuvissa, mikä omassa garderoobissani on onnenpotku. Ja ne on ihanat. Ihanat.

Fatimoiden sulokkuus harkitussa kontrastissa urbaanin roson ja jätkämäisten housujen kanssa.
Tai sitten en vaan tajunnut kääriä lahkeita tarpeeksi ylös.

Kantapääni saattaa olla poikkeuksellisen läski, sillä Operetta Giulioita oli varsin tukalaa vetää jalkaan. Mutta kun sain modattua niitä paremmin jalkoihin meneväksi, osoittautuivat ne varsin mukaviksi ja näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta jaloissa hyvinkin näyttäviksi jalkineiksi.

Tarkka lukija saattaa havaita vielä hieman kesken olevan säätöhomman
ja ikkunalaudan blurrilla piilotetun  "patinan".

Siis joo, kyllä kannatti. Eri vastausta jännittyneenä odottaneet, tehkää yhden hengen ihmispyramidi.


Mistä näitä saa?

Jos ei anna alvin, tullin ja yltiöpäisten lähetyskulujen häiritä, voi Fluevogeja tilata itse emäsuonesta. Alennuksessa on aina jotain, jonka lisäksi kannattaa tarkistaa clearance-osio - siinä tapauksessa, että löytyy palveluksen velkaa olevia ystäviä Yhdysvalloista tai Kanadasta, clearance-kenkiä ei lähetetä merten yli.

Fluevogin sivuilla on myös FlueMarket, jossa yksityiset myyvät käytettyjä vogejaan. Kaikki eivät postita kotomaan ulkopuolelle, mutta aina kannattaa kysyä. Omat Giulia-nilkkurini postittuivat Suomeen kahdellakymmenelläviidellä dollarilla, mutta tätä älköön pidettäkö absoluuttisena totuutena postituksen hintatasosta.

Myös yhdysvaltalaisella Gravitypopella on hyvä valikoima. Sieltä tilasin Miracle Canat ja Fatimat, molemmat tulivat kunnialla ja nopeasti perille.

Käytettyjä ja uusiakin fluevogeja voi kalastella Yhdysvaltojen Ebaysta, eurooppalaisista versioista niitä löytyy vain harvoin. Näissäkin pitää ottaa huomioon hintaa nostavat sivukulut.

Euroopassa fluevogeja voi ostaa tätä kirjoitettaessa Belgian Antwerpenissä (Yo Sho) ja Saksan Norderneystä (Pomp Schuhe) paikan päällä, ei nettikauppaa kumpaisellakaan. Varsovan Raspberry Heelsillä sen sijaan on ja sieltä hankinkin ylläkuvatut Velazquesini. Suosittelen. Palvelu oli lämmintä ja henkilökohtaista ja hinnatkin jäävät yllättäen varsin kohtuullisiksi Fluevogin omaan myymälään verrattuna.

Myös Brandosilla on Fluevogia, mutta sen värivammainen valikoima toimii todisteena siitä, että Fluevogiltakin löytyy melkein tylsiä kenkiä.


Lopuksi varoituksen sananen

Oma kenkäinnostuksenihan oli vielä melkein terveen rajoissa ennen kuin John Fluevog astui elämääni. Olin ihan tyytyväinen tarjolla olevaan mustanruskeaan massaan, kun en osannut muutakaan kaivata.

En ole enää. 

[Kirjoittaja poistuu Fluevogin nettisivuille]

Muut kuin omat kuvat John Fluevogin promomateriaaleista

2 kommenttia:

  1. Oh, mitä kenkiä! :D Kiitos bloggauksesta!

    VastaaPoista
  2. Ollos hyvä! Itsekin olen iloinen näiden kenkien olemassaolosta, pankkitilini ei niinkään. :-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...